Varsel eller kortare arbetsvecka?

Det måste väl ändå vara bättre med en 4 dagars vecka och mindre lön, än varsel?

Det har ju diskuterats mycket om detta, men jag tror verkligen på det alternativet. Jag läste imorse om ett metallföretag där 35 anställda skulle varslas, men de anställda förslog istället (allihopa) att endast ha 4 dagars vecka, och lägre lön.
Företaget kommer förlora arbetskraft hur de än gör, genom varsel eller 4 dagars vecka. Deras kostnader blir mindre hur de än gör, genom varsel eller lägre löner. Visst, de kanske inte sparar riktigt lika mycket, men de får effektivare personal! Personalen kommer ju säkerligen ha färre sjukskrivningar, och utföra ett effektivare jobb (vilket ju är bevisat vid lägre arbetstid). De har fortfarande en sysselsättning! Och jag tror verkligen på att vårt samhälle behöver mer -tid-. 4 dagars arbetsvecka, eller 7 timmar om dagen, tror jag skulle göra massor. Löneminskningen är tillfällig, när krisen är över kan det börja förhandlas, först då kan man ta fram siffror på hur bra det funkat!

Varsel handlar ju faktiskt om att de andra (skattebetalande) ska betala de varslades bidrag. Dvs. de som fortfarande har jobb får kämpa så det går ihop sig för resten av samhället, och de arbetslösa blir deprimerade, sysslolösa, sjuka.... Det har vi ju sett förr. Högre sysselsättning måste väl ändå vara målet? 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0