Take your time.


Jag har ju varit inne på de förut. Och mitt nyårslöfte var att äta mindre kött, och mer vegetariskt. Jag har introducerat mer vegetariskt, men äter fortfarande kött. Jag kan enkelt avstå från allt rött kött, tycker dock om köttfärs (paj eller typ taco). Men jag kan avstå. Jag tycker även om kyckling och fisk väldigt mycket. Men hur mycket......?



Finns flera delar, som "tar" ännu mer. Så, det är inte bara grisar och kossor som har det för jävligt, utan också kycklingar. Nej - även om jag älskar ceasarsallad, älskar jag det inte så mycket att jag vill stödja det ovan.


"En grön duk som täcker apan på operationsbordet höjer och sänker sig med varje andetag. Under skymtar ett litet aphuvud md slutna ögon. Hon sover djupt. Runt om står sju människor med munskydd, blå pappersmössor och gröna rockar. En plastslang sticker ut ur apans mage, mellan ärrets stygn. Läkarna sprutar in en vätska som innehåller grisceller.. /--/ Aporna har fötts upp i Kina för att användas som försöksdjur /--/ I gengäld får tusentals diabetiker, främst de som lider av typ 1-diabetes, nytt hopp /--/ Operationen är klar och läkarna kopplas loss den nedsövda apan från slangar och sladdar och rullar in henne under en värmelampa där hon får vakna upp. Nu har hon en vecka på sig att leva. Sedan avlivas och obduceras hon för att läkarna ska kunna se om försöket lyckats"
- Ellen Heyman, ICA-kuriren. 

"Artism är likvärdigt med racism" - Peter Singer

"Frågan är inte: Kan de tänka? Inte heller: Kan de tala? Utan: Kan de lida?" - Jeremy Bentham

"Organ som doneras av människor räcker inte till för att motsvara den efterfrågan som finns. /--/ Därför har man satsat på grisen när det gäller donation av organ, säger Carl-Gustav Groth, professor i transplantionskirurgi vid Huddinge sjukhus /--/ Inom några år kan transplantationer från gris till människa vara ren rutin i Sverige"

Är det bara jag som tycker det är osmakligt? Det började med att jag läste just den sista artikeln (givetvis mycket längre än det jag citerat). Och jag kunde liksom inte komma på skillnaden, varför tycker jag det är oetiskt att föda upp och döda grisar för vår överlevnad? När jag tycker det är helt okej att föda upp och döda för att jag ska få äta taco på fredagskvällen? Jag kunde inte släppa det. Jag ville hitta en bra förklaring, varför det var mer okej att döda för mat än för organ. Men nej, jag lyckades inte. Jag läste denna artikel till svenska provet som jag hade igår. Det var massor av artiklar som rörde mänskliga rättigheter, rasism, dödsstraff, människosyn, och sen en massa artiklar om djur. Lika liten rätt som vi har att värdera andra människors liv (dödsstraff), lika liten rätt har vi att döda djur. Herre gud, en gris är lika mycket liv som min hund! Och min hund är en familjemedlem, vars liv är ovärderligt. 

Jag kan inte hitta en enda bra förklaring, till att det är okej, att föda upp djur vars enda syfte är att dö för vår skull.

Nej, fr o m nu är jag vegetarian, med ett undantag - fisk. Jag vill inte stödja den branschen heller, och det är inte rätt att tömma haven heller, men ursäkten är det nyttiga fettet, för min hälsas skull. Kan jag avstå från chips och godis för att det är ohälsosamt, kan jag väl avstå från kött? För att det är till viss del ohälsosamt, men framförallt för att det inte är rätt. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0